Zasady Żywienia Optymalnego

Opublikowano w 5 lipca 2024 13:10

Życie to białko.

Jakie białko, takie życie. Staramy się zjadać najbardziej wartościowe białko,
najbardziej chemicznie podobne do białek ciała ludzkiego. Białko z chleba, ziemniaków, zbóż,
kukurydzy, jarzyn, owoców nie jest podobne do białek ludzkiego ciała i nie nadaje się do budowy
wartościowego biologicznie organizmu.
Oprócz białka potrzebna jest energia. Najlepsza energia to energia elektryczna znajdująca się w
akumulatorach, jakimi są związki fosforowe. Najwięcej tych związków znajduje się w żółtku
jaj kurzych, szpiku, móżdżku, wątrobie, nerkach, mięsie i sercach. W tych produktach białko
jest również najbardziej wartościowe.
Najlepszym „paliwem” w technice i w organizmie jest wodór. Z 1 grama wodoru można uzyskać
34,3 kcal, z 1 grama węgla – 7,87 kcal, z 1 grama glukozy tylko 3,73 kcal, gdy jest spalana i
znacznie mniej, gdy jest przetwarzana na inne sposoby. Człowiek może pozyskiwać energię
tylko ze spalania wodoru lub węgla, które są związane w związkach organicznych. Nie może
spalać bezpośrednio wodoru czy węgla; nie może spalać benzyny, ropy czy gazów
technicznych. W jednych związkach organicznych jest więcej wodoru, w innych mniej. Te pierwsze są lepsze
od tych drugich. Należy zjadać pierwsze, a maksymalnie ograniczyć te, w których do spalania
jest tylko węgiel. Najwięcej wodoru jest w aminokwasie cholinie, który ma 3 grupy CH3, czyli na 1 atom węgla przypadają 3 atomy wodoru. Najwięcej choliny znajduje się dokładnie w tych produktach, w
których znajduje się najwięcej akumulatorów — związków fosforowych wysokoenergetycznych.
Te akumulatory można znaleźć tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. W kwasach
tłuszczowych pełni nasyconych wodorem, o długich łańcuchach na 1 atom węgla przypada 2
atomy wodoru. Tłuszcze zwierzęce maksymalnie uwodorniane, twarde są teoretycznie i
praktycznie najlepszym liczącym się „paliwem” dla człowieka. Zjadane w naturalnych
tkankach zwierzęcych zawierają również wszystkie potrzebne do ich spalenia w organizmie:
witaminy, minerały, enzymy (maszyny) dokładnie w takich ilościach i w takich proporcjach, jakie
są najlepsze. Zatem słonina jest zawsze lepsza od smaku, a ten jest lepszy od wszystkich tłuszczów roślinnych. Tłuszcze są tym gorsze jako paliwo, im mniej zawierają wodoru i im więcej mają składników niespalanych (już spalonych). Chemicznie i faktycznie najgorsze są tłuszcze z oleju wiesiołka, w którym znajduje się ponad 80% tłuszczów nienasyconych.
Według współczesnej biochemii tłuszcze nienasycone nie są potrzebne dla organizmu człowieka
dorosłego, a w minimalnej ilości wskazane są organizmom rosnącym. Zalecany jest dodatek
nienasyconych 1-2% tłuszczów nienasyconych i 98-99% tłuszczów nasyconych (Biochemia
Harpera).
Co dzieje się z tłuszczami nienasyconymi? Poza organizmem nienasyconych miejsce
brakujących wodorów wchodzi tlen i tłuszcze jełczeją, czyli psują się. Daleko
groźniejsze efekty powodują tłuszcze nienasycone w organizmie człowieka, gdzie
powstają też tlenki nadtlenki, ponadtlenki, w efekcie woda utleniona zabijająca wszystko,
co żyje. W organizmie człowieka tłuszcze nienasycone są przyczyną stanów zapalnych,
uszkodzeń tkanek, miażdżycy raka, przedwczesnego starzenia organizmu (Biochemia
Harpera).
Biochemia jest nauką ścisłą. Biochemicy piszą tylko to, co wiedzą i co można sprawdzić w
doświadczeniu. Lekarze mówią i piszą to, w co wierzą lub to, co im się wydaje. A wydaje im się
od lat dokładnie odwrotnie od tego, co jest. Chorzy nie słuchają biochemików, słuchają lekarzy a
ci z kolei nie znają biochemii, nie mogą jej znać, nie potrafiliby też wyciągnąć z niej poprawnych
wniosków.
Organizm człowieka potrzebuje też niewielką ilość węglowodanów. Węglowodany może
organizm wytwarzać z białek i glicerolu, ale jest to praca żmudna i lepiej jest, gdy potrzebną
ilość węglowodanów dostarczymy w pokarmie. Najkorzystniej dla człowieka dorosłego jest, gdy
spożywa około 0,8 grama węglowodanów na 1 kilogram wagi ciała. Dzieci potrzebują ich nieco
więcej — około 3 gramy na 1 kilogram wagi ciała u osesków, z wiekiem stopniowo mniej.
Węglowodany to węgiel z wodą. Na 180 gramów węglowodanu jest 72 gramów węgla i 108
gramów wody. Takie paliwo nie nadaje się nawet dla parowozu, tym bardziej nie nadaje się dla
człowieka. Nieco węglowodan6w potrzebują krwinki czerwone, mózg i nerwy obwodowe, ale są
to ilości niewielkie.
Gdy człowiek zje węglowodanów za mało mogą pojawiać się we krwi i moczu tak zwane
ciała ketonowe, które szybko znikają, gdy zwiększy się spożycie węglowodanów do
zalecanego poziomu lub przejściowo nieco więcej. Gdy człowiek zje zamiast około 50
gramów węglowodanów na dobę do 100 gramów nic złego się nie dzieje, tylko organizm jest
nieco słabszy. Nigdy nie należy przekraczać spożycia węglowodanów powyżej 150g/dobę.
Kluczem do zrozumienia Żywienia Optymalnego są proporcje między białkiem, tłuszczem,
a węglowodanami tak, jak w samochodzie istotne są części budulcowe, paliwo, oleje, inne
dodatki też dostarczane w określonych proporcjach. Samochód nie potrzebuje 20 kół. Człowiek
nie potrzebuje zbyt dużo białka. Potrzebuje go tym mniej, czym spożywane białko jest bardziej
wartościowe biologicznie, czyli jest bardziej chemicznie podobne do białek organizmu.

Składniki mineralne i witaminy
W naturalnych produktach pochodzenia zwierzęcego znajduje się tyle i takich witamin
oraz składników mineralnych ile dokładnie potrzeba dla organizmu człowieka.
Zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne jest różne przy każdym innym modelu
żywienia. Przy najlepszym odżywianiu zapotrzebowanie organizmu na białko, tłuszcze, kalorie,
witaminy składniki mineralne jest najmniejsze i tak być powinno. Bowiem organizm człowieka nie
robi nic ponad to, co robić musi. Mądrością jest postępować z nim tak, aby musiał robić możliwie
mało. Niepotrzebne są dodatki jakichkolwiek witamin, składników mineralnych czy odżywek.
Wszystko, co jest najlepsze i potrzebne ma znajdować się w tym, co człowiek zjada.
Niepotrzebna jest sól kuchenna. Dodatku soli potrzebuje bydło, kozy i owce. Drapieżniki jej nie
potrzebują. Witaminy i tak zwane mikroelementy w organizmie najczęściej spełniają funkcję części
składowych enzymów, czyli związków umożliwiających tak zwaną przemianę materii. Czym
więcej głupiej roboty musi organizm wykonać, tym więcej człowiek musi zjadać pożywienia w
kaloriach i tym większe jest zapotrzebowanie jego organizmu na określone witaminy i składniki
mineralne. Organizm musi tym więcej wykonywać roboty głupiego, im więcej otrzymuje białka w
ogóle, im więcej białko to różni się od białek organizmu, im mniej dostarcza się mu związków
fosforowych (akumulatorów naładowanych) im mniej energii uzyskuje z wodoru, a więcej z
węgla.
Człowiek nie potrzebuje żelaza. Potrzebuje natomiast hemoglobiny do wiązania i przenoszenia
do tkanek tlenu potrzebuje mioglobiny do wiązania tlenu w mięśniach, potrzebuje innych,
gotowych enzymów zawierających w swym składzie żelazo.
Większość złożonych związków chemicznych występujących w produktach pochodzenia
zwierzęcego jest identyczna ze związkami organizmu człowieka. Lepiej jest dostarczać w
pożywieniu te gotowe związki. Niewielka ilość ważnych związków chemicznych znajdujących się w produktach pochodzenia roślinnego jest identyczna ze związkami organizmu człowieka. Dopasowanie produktów roślinnych do potrzeb organizmu człowieka nie jest możliwe. Wegetarianie mogą tylko
wegetować, żyć pełnią życia nie mogą. Przy stosowaniu Żywienia Optymalnego soli kuchennej praktycznie się nie dodaje do potraw, a solone produkty stają się niesmaczne. Większość wędlin jest zbyt słona. W początkowym okresie żywienia optymalnego można dodawać niewielkie ilości soli, później solone produkty nie smakują. Żywienie optymalne nie musi być urozmaicone, można codziennie jeść prawie to
samo. Dopóki elity w Anglii jadły na śniadanie jajka na boczku Anglia rządziła połową świata. Przestała
rządzić, gdy Anglicy ”zeuropeizowali się w jedzeniu piciu” — Fryderyk Engels.


Dlaczego opłaca się stosowanie Żywienia Optymalnego?


Po prostu dlatego, że przy jego stosowaniu życie ludzkie jest zdrowe, piękne, dostatnie i długie.
Po kilku, kilkunastu miesiącach Żywienia Optymalnego u ludzi różnie uprzednio się
odżywiających, po przebudowie, „remoncie” i przystosowaniu organizmu do najkorzystniejszego
modelu żywienia czynność mózgów ludzkich staje się zdrowa i ci ludzie (jak bogowie) zaczynają
umieć odróżniać dobro od zła. Gdy to potrafią muszą wybierać tylko dobro. Szybko się uczą nie
wydawać głupio pieniędzy, a przy niskich dochodach potrafią w razie potrzeby stosować
Żywienie Optymalne za zadziwiająco małe pieniądze. Jeśli to samo, a nawet lepsze, można
kupić za jednego dolara albo za 200-500 i więcej dolarów to po co wydawać dużo więcej za to
samo lub nawet za coś gorszego. Gdy za 1000 dolarów można kupić dobry samochód to po co
kupować taki sam lub gorszy za milion dolarów? Na ogół samochody ludzie potrafią kupować,
natomiast zupełnie nie potrafią według tych samych kryteriów, kupować żywności.
W ”Książce Kucharskiej” dla optymalnych jest tabela informująca o tym, za ile w każdej walucie
można kupić to samo, w zależności od tego, w jakim produkcie te same składniki odżywcze są
kupowane.
Optymalni szybko przestają wydawać pieniądze na lekarstwa i wizyty lekarzy, nie potrzebują
operacji, rzadziej ulegają wypadkom drogowym, gdyż mają lepszy refleks, wyobraźnię, mniej
agresji i jeżdżą tak, jakby NIGDY nie mieli pierwszeństwa przejazdu oraz NIGDY nie zasypiają
za kierownicą. Nie popełniają przestępstw i wykroczeń, bo wiedzą sami z siebie, że nie wolno im
działać na szkodę innych. Na kilka milionów optymalnych słyszałem tylko o jednym przypadku,
że optymalny trafił do więzienia za paserstwo, ale jak sam przyznał żywienie to stosował
niedokładnie i z przerwami.
Człowiek zupełnie przestaje się bać, bo nie ma czego. Boi się tylko niewolnik. Żywienie
Optymalne jest leczeniem przyczynowym w chorobach ludzi. Nauka i medycyna nie zna prawie
wcale przyczyn chorób, nawet wtedy, gdy jej się wydaje, że zna — to tylko jej się wydaje. To nie
wirusy czy bakterie są przyczyną chorób infekcyjnych, a jest nią słaba odporność organizmu
człowieka, który nie potrafi obronić się przed zarazkiem. Optymalni nie chorują na grypy,
przeziębienia, anginy, opryszczkę, zapalenia: płuc, oskrzeli, woreczka żółciowego czy dróg
moczowych. Chorzy na kilka chorób, po przejściu na Żywienie Optymalne, szybko potrafią
pozbyć się ich. Prawie każdy chory na cukrzycę typu I i typu II może sam wyleczyć się po kilku
dniach, tygodniach, czasem (u starszych) miesiącach. Wyjątkowo, tylko u tych nielicznych
chorych, których trzustka nie wydziela wcale insuliny, trzeba podawać jej małe dawki,
aczkolwiek już nie jest to cukrzyca i nie grożą choremu powikłania cukrzycowe.


Przyczyną wszystkich chorób są błędy w żywieniu nazwane „grzechem pierworodnym”
wiedzieli autorzy Biblii. ‚„Z potraw, które się zjada, powstają WSZYSTKIE choroby ludzkie” —
wiedzieli uczeni (kapłani) w starożytnym Egipcie 2500 lat temu (Herodot). To jest wiedza i
prawda, gdyż prawda jest to zgodność rzeczy z wiedzą. Aby nie chorować lub wyleczyć się z
chorób należy zaprzestać jedzenia potraw, z których powstają „wszystkie choroby ludzkie”, czyli
tych, które Bóg ludziom zjadać zabronił.
Młode kobiety stosujące Żywienie Optymalne, gdy zajdą w ciążę znoszą ją lekko, nie tyją w
czasie ciąży, nie mają zatruć ciążowych, rodzą zdrowe dzieci, lekkie i krótkie (jak być powinno)
rodzą szybko i zupełnie „bez bólu i męki” jak to było w Raju, jest teraz u optymalnych i będzie w
rodzaju ludzkim w przyszłości. Kobiety optymalne mają dużo bardzo tłustego pokarmu i zawsze
karmią dziecko piersią przez długi okres. Ich dzieci nie znają chorób.


Żywienie Optymalne najszybciej leczy z otyłości. Średni spadek wagi wynosi ponad 6
kilogramów miesięcznie bez żadnych ograniczeń ilościowych pożywienia, bez uczucia głodu i
pragnienia. Wyjątkami bywają otyli reagujący na stres żarłocznością, którzy „zgubili” enzym
uwalniający kwasy tłuszczowe z własnej tkanki tłuszczowej, którzy chudną wolniej lub też wcale
nie ubywają na wadze. Ale tych ludzi bywa kilka do kilkunastu procent. Oni też chudną w końcu
tylko wolniej i muszą stosować pewne modyfikacje w diecie.


Żywienie Optymalne leczy i „WYLECZA” z neurastenii, choroby wieńcowej, choroby
Buergera, gośćca przewlekłego postępującego, choroby zwyrodnieniowej stawów,
łuszczycy, osteoporozy, astmy i innych chorób alergicznych, choroby wrzodowej,
nadkwasoty, choroby Crohna, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, powoduje
rozpuszczanie kamieni w woreczku żółciowym czy w drogach moczowych, przyczynowo
leczy miażdżycę, nadciśnienie, chroni przed zawałami i udarami mózgowymi,
uniemożliwia zachorowanie na chorobę nowotworową czy białaczkę. Jeśli jest czas leczy
przyczynowo i wylecza również nowotwory, nawet już nieoperacyjne. Gdy choroba jest
bardzo zaawansowana nie ma czasu na to, aby organizm wzmocnił się na tyle, aby mógł
nowotwór zlikwidować, występuje poprawa jakości życia, zmniejsza się lub ustępują bóle,
zawsze przedłużeniu ulega życie. Żywienie to jest również bardzo skuteczne w stwardnieniu
rozsianym i bocznym zanikowym — często następują wyleczenia choroby, poprawa zawsze.
Wielokrotnie powoduje wyleczenie w chorobie Alzheimera, bardzo często pomaga. Przed
kilkoma laty kobieta chora na tę chorobę mocno zaawansowaną po dwóch miesiącach Żywienia
Optymalnego pozbyła się choroby wyjechała do pracy do USA. Zadzwoniła do mnie mówiąc:
„Panie doktorze, niech pan ratuje prezydenta Reagana. On jest chory na to, na co ja byłam
chora.”
Mogłem, ale niby jak miałem go ratować skoro medycyna w USA jest już na tak wysokim
poziomie, że chorych nie zauważa... i wszystko wie najlepiej. Nawet nie wie tego, że nic nie wie,
co wie zdecydowana większość tych lekarzy w Polsce, którzy zapoznali się z moją wiedza
potrafili ją zrozumieć i zastosować dla siebie i swoich chorych.
Żywienie Optymalne szybko leczy paradontozę, zatrzymuje postępy próchnicy zębów, poprawia
słuch u niedosłyszących, poprawia wzroku u gorzej widzących — o 1-2 dioptrie, maksymalnie o
4 dioptrie, powoduje cofanie się zaćmy.
Optymalnym nie trzeba wycinać migdałków, wyrostka robaczkowego, woreczka żółciowego,
żołądka, nie trzeba odcinać nóg w chorobie Buergera czy w miażdżycy; szybko usuwa objawy
niedotlenienia mięśnia sercowego z EKG, po dłuższym czasie usuwa objawy niedokrwienia w
miarę ustępowania zmian miażdżycowych; szybko leczy chorobę wieńcową i niewydolność
krążenia; likwiduje większość zaburzeń rytmu serca; usuwa niewydolność oddechową- Bywa, że
czyni zbędną operację tętniaka mózgu czy wymianę stawu biodrowego na sztuczny.
Optymalnym nigdy nie brakuje powietrza, nawet przy dużych wysiłkach, nigdy nie bolą ich
mięśnie po wysiłku, nie mają skurczów mięśni.


Optymalnego od razu można poznać po cerze: jest zdrowa i piękna. U młodzieży cierpiącej
z powodu łojotoku i wykwitów ropnych na skórze usuwa przyczynę choroby i samą chorobę.
Wybitnie poprawia sprawność mózgu i zdolność uczenia się. U zwierząt zwiększa objętość
mózgu o średnio 8% w jednym pokoleniu, a zdolność uczenia o 40%.


Najszybciej Żywienie Optymalne usuwa choroby i dolegliwości ze strony przewodu
pokarmowego- nadkwasota znika po l-2 dniach; choroba wrzodowa ustępuje po kilku
dniach podobnie jak dolegliwości wątroby, trzustki czy jelit. Leczy skutecznie marskość
wątroby, a także marskość zastoinową u chorych na przewlekłe zapalenie wątroby
spowodowane infekcją wirusową, powoduje ustąpienie choroby i normalizację prób
wątrobowych Szybko leczy stłuszczenie wątroby. Żywienie Optymalne jest najlepszym
modelem żywienia dla wątroby, która przy nim jest najmniej obciążona pracą i szybko
potrafi się regenerować i reperować to, co zostało uszkodzone poprzednim modelem
żywienia. Bywa, że po 3-5 tygodniach wracają dolegliwości ze strony przewodu
pokarmowego. Przyczyną przeważnie bywają pasożyty, najczęściej są to lamblie.
Wówczas należy zbadać, potwierdzić, wytruć i dolegliwości ustąpią. U chorych na kamicę
woreczka czy dróg żółciowych i kamicę nerkową Żywienie Optymalne prawie zawsze
powoduje szybkie rozpuszczenie kamieni, które gdy się zmniejszą na tyle, że zmieszczą
się w przewodzie żółciowym czy moczowym mogą spowodować kolkę. Nie należy
panikować, należy przyjąć leki rozkurczowe i przeciwbólowe, a prawie zawsze kamień
zostanie wydalony i choroba ustąpi. Kamienie rozpuszczają się zwykle już po 3-5
tygodniach przy kamieniach w woreczku, a przy kamicy dróg moczowych chorzy
zaczynają siusiać piaskiem zwykle po 2-3 tygodniach diety.


Łuszczycowe zmiany najszybciej cofają się ze skóry owłosionej głowy, z innych okolic ciała —
przy wieloletniej łuszczycy — trzeba poczekać dłużej.


Nie zdarza się, aby Żywienie Optymalne nie spowodowało szybkiej poprawy zdrowia
najczęściej zauważalnej już po tygodniu, a wyraźniej po dwóch tygodniach.


Chorób jest bardzo dużo i nie jest możliwe opisanie wpływu Żywienia Optymalnego na każdą z
nich. Organizm na diecie optymalnej potrafi czasem bardzo dużo- nawet niemożliwe do
wyleczenia wypadanie macicy często ustępuje bez operacji. U dziewcząt, które już miesiączkują
miesiączka zanika na kilka lat i tak być powinno. U kobiet, które już przekwitły, miesiączka
bardzo często powraca nawet po 6-8 tatach. Kobiety optymalne najczęściej przekwitają dopiero
po 60-tym roku życia, a sam okres przekwitania przechodzą bez większych zaburzeń.
Żywienie Optymalne nie pomaga w chorobie Parkinsona, natomiast pomaga w parkinsonizmie
miażdżycowym, polekowym, pozapalnym. Nie pomaga w niektórych chorobach
uwarunkowanych genetycznie, ale pomaga w depresji i chorobach psychicznych. Zmiany
miażdżycowe, nadciśnieniowe, cukrzycowe występujące w układzie nerwowym, możliwe do
obserwacji i oceny przy badaniu dna oka, ustępują powoli, u starszych nawet do 2-3 lat.
Ustąpienie tych zmian z dna oka świadczy o ustąpieniu ich w tętnicach mózgu. U chorych na
miażdżycę zawsze może wystąpić zawał czy udar mózgu spowodowany oderwaną blaszką
miażdżycową. U optymalnych takie powikłania nie są częste i przebiegają łagodniej. Po
wyleczeniu się z miażdżycy zagrożenie mija.
Krzepliwość krwi jest niska i chorzy stosujący uprzednio leki przeciwkrzepliwe powinni badać
krzepliwość krwi, ograniczać leki, a następnie odstawić, gdy staną się zbędne. Większość leków
trzeba stopniowo odstawiać, gdyż nie będą potrzebne, a zaszkodzić mogą. Najlepiej robić to w
porozumieniu z lekarzem mającym zasady optymalnego żywienia i zalecającym je chorym. U
chorych na nadciśnienie leki przeciw tej chorobie można odstawić po 1-3 dniach u ponad 90%
chorych. Oczywiście trzeba mierzyć ciśnienie i w razie potrzeby przyjmować leki jeszcze przez
pewien okres w mniejszych dawkach, a gdy ciśnienie będzie niskie - odstawić je.
W wielu chorobach znacznie przyspieszają ustępowanie tych chorób stosowane dodatkowo
prądy selektywne, które wprowadziłem do leczenia ponad 30 lat temu i które są praktycznym
wykorzystaniem teoretycznej wiedzy prof. Włodzimierza Sedlaka, uczonego, który wyprzedził
epokę o wiele lat. Ogólnopolskie Stowarzyszenie Bractw Optymalnych nosi imię prof.
Włodzimierza Sedlaka i powoli przekształca się w ogólnoświatowe. Działa również w Chicago.


Uwaga: chorzy na cukrzycę typu I (insulinozależną) i typu II prowadzonej na lekach
doustnych lub na insulinie mogą sami wyleczyć się z tej choroby, ale koniecznie muszą
dużo wiedzieć. Muszą znać zagrożenia, które w początkowym okresie mogą się pojawić i
muszą umieć im zapobiegać. Koniecznejest, aby znali dokładnie skład chemiczny
produktów spożywczych zwłaszcza tych zawierających węglowodany, aby potrafili
wyliczyć dawkę spożywanych węglowodanów w każdym dniu. Wystarczające informacje
zostały zamieszczone w II wydaniu książki pt. „Żywienie Optymalne” z maja 1999 roku. Na
razie książka ta jest dostępna tylko w języku polskim i angielskim. Bez dokładnej wiedzy
podejmowanie samemu leczenia cukrzycy tak, aby się wyleczyć może nieść pewne
zagrożenie, które łatwo można ominąć, gdy się wie, jak to zrobić. Po wyleczeniu cukrzycy
trzeba stale już stosować Żywienie Optymalne, a cukrzyca nie powróci.


Produkty najlepsze dla człowieka (ułożone według ich wartości biologicznej):
1. Szpik kostny, żółtka jaj, wątróbki gęsie stłuszczone, wątroba cielęca i wieprzowa, nerki, całe
jaja, móżdżek, gęste rosoły, kawior.
2. Mięso wieprzowe: boczek, karkówka, nogi wieprzowe, salcesony, pasztetowa.
3. Mięso cielęce, wołowe, tłuste gęsi, mięso i inne części ciała innych zwierząt trawożernych,
wszystkie rodzaje serów — najlepsze tłuste.
4. Masło, smalec gęsi, słonina, smalec wieprzowy łój wołowy, gęsta śmietana.
5. Oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, orzechy włoskie, laskowe, inne orzechy oraz jadalne
nasiona oleistych, mleko (tylko do 0,5 litra na dobę) — tłuste.
6. Kaczka tuczona, tłusta kura, kurczaki wiejskie.
7. Tłuste ryby: węgorz, łosoś, makrela, tuńczyk, konserwy rybne w oleju, majonez.
8. Ser twarogowy chudy, chude ryby, indyk - zawsze z dużym dodatkiem tłuszczu.
9. Jarzyny w ograniczonych ilościach.
10. Płyny nie zawierające cukru.


Produkty niejadalne dla człowieka na ŻO:
1. Cukier, słodycze, miód, słodzone płyny.
2. Owoce i przetwory owocowe.
3 Ryż, kasze, zboża, kukurydza.
4. Chleb i pieczywo pszenne (zaw. gluten)
5. Ciasta, kluski, potrawy mączne.
6. Płatki owsiane, mąka ziemniaczana, budyń, kisiel.
7. Groch, fasola, bób (fasolkę szparagową można traktować jak jarzynę — zawiera 8-10 gramów
węglowodanów).
8. Inne produkty pochodzenia roślinnego.
9. Sól kuchenna według smaku aż do zaprzestania dodawania soli do potraw, co zwykle
następuje po 2-3 tygodniach, gdy produkty solone stają się niesmaczne.
Uwaga: każdy produkt z niejadalnych można spożywać w ilości ograniczonej zawartością
węglowodanów — do 50-60 gramów na dobę łącznie wszystkich węglowodanów.


Z węglowodanów najgorsza jest fruktoza (miód, cukier, owoce, soki owocowe),
najlepsza skrobia (zboża, ziemniaki, warzywa).


Praktycznie można jeść wszystko, co jadalne w ilościach takich, jakie organizm potrzebuje, nie
należy przejadać się. Węglowodany mogą być dostarczane w każdym posiłku lub tylko w
jednym w ciągu doby.


Trzeba jeść tłusto, preferować produkty najlepsze dla człowieka, KONTROLOWAĆ TYLKO
SPOŻYCIE WĘGLOWODANÓW, resztę organizm sam dopilnuje.


Uwaga: 0,5 litra mleka zawiera około 23 gramy węglowodanów, które należy uwzględnić w
bilansie dobowym węglowodanów u tych, którzy piją mleko.


Najważniejsze w Żywieniu Optymalnym:


Najważniejsze jest zachowanie proporcji między głównymi składnikami odżywczymi
w diecie - białkiem, tłuszczem i węglowodanami (Złota proporcja B:T:W)


Najważniejsze w instrukcji obsługi samochodu jest zachowanie proporcji między dostarczaniem
części zamiennych, oleju, paliwa oraz innych dodatków. Organizm człowieka jest nieskończenie
bardziej skomplikowany od samochodu, ale zasady budowy, obsługi, zaopatrzenia są takie
same dla samochodu i dla człowieka. Najlepsze części do budowy, długa i powolna, ale
dokładna budowa, najlepsze źródła energii oraz wszystkie bardzo liczne u człowieka dodatkowe
składniki występujące w optymalnych ilościach i proporcjach, najlepiej w postaci związanej w
gotowych enzymach, w których są witaminy i składniki mineralne (zwłaszcza mikroelementy)
mogą być dopiero użyteczne dla organizmu.


W Żywieniu Optymalnym na 1 gram białka powinno przypadać 2,5-4,0 gramów tłuszczów i
0,8-1,0 gramów węglowodanów.

 

Gdy białko jest najwyższej jakości to organizm potrzebuje go
o połowę mniej wówczas na 1 gram białka należy spożywać około 1 gram węglowodanów.
U otyłych, którzy po przejściu na żywienie optymalne ubywają na wadze lepiej jest zmniejszyć
spożycie tłuszczów do średnio: 1,5 gramów na 1 gram białka Przy intensywnym spalaniu
własnego tłuszczu na 1 gram białka faktycznie może przypadać powyżej 6 gramów tłuszczu
spożywanego i własnego łącznie. Przy intensywnym wysiłku fizycznym zapotrzebowanie na
energię wzrasta bardziej niż zapotrzebowanie na białko, dlatego ci ludzie na 1 gram białka mogą
zjadać 5 i więcej gramów tłuszczu.


Węglowodanów potrzeba dokładnie tyle, aby wątroba nie musiała wytwarzać ciał ketonowych.

Przy spożywaniu 0,8 grama węglowodanów na 1 kilogram masy ciała na dobę wątroba nie wytwarza ciał ketonowych, ale mogą być wyjątki i wówczas należy zwiększyć spożycie węglowodanów do poziomu, który wystarcza do zaprzestania ich wytwarzania przez wątrobę.


Dzieci rosnące bardziej potrzebują energii niż zbyt dużo białka po to, by rosły powoli,
późno dojrzewały, były małe i lekkie (gdyż tak jest najlepiej dla tych dzieci i całego
rodzaju ludzkiego). Dlatego w mleku kobiecym na 1 gram białka przypada 2-11 gramów
tłuszczu (masła) i 4-7 gramów węglowodanów, z których ponad 90% organizm musi przetworzyć
na tłuszcz i dopiero ten tłuszcz spala. Przy uwzględnieniu tłuszczów wytwarzanych w organizmie
z węglowodanów ponad 90% energii, maksymalnie 96%, organizm dziecka karmionego piersią
otrzymuje w tłuszczach. Dziecko karmione takim mlekiem jest zdrowe, zabezpieczone przed
chorobami infekcyjnymi, nie potrzebuje żadnych szczepień ochronnych, nie może mieć
próchnicy w ani jednym ząbku mlecznym czy stałym. Najtłuściejsze mleko mają kobiety żywiące
się głównie produktami pochodzenia zwierzęcego (pasterze), a naród, czym bogatszy tym matki
tegoż narodu mają bardziej tłuste mleko i tym mniej jest w mleku białka i węglowodanów. Naród
jest dlatego bogatszy, że karmiące matki mają tłuściejsze mleko od narodów biednych. I
odwrotnie.
W Polsce znajdowano na 1 gram białka około 3,1 grama tłuszczu w mleku kobiecym‚ w USA
około 4 gramy, w Szwajcarii ponad 5 gramów u pasterzy (zdrowych i długowiecznych) — 9-11
gramów. Najmniej tłuszczu znajdowano u kobiet w niektórych regionach Indii, które podobnie jak
zwierzęta trawożerne, produkowały po 6-8 litrów chudego i mało wartościowego dla dziecka
mleka. Białko mleka kobiecego jest najlepsze dla dziecka, ale dziecko potrzebuje go bardzo
mało, mimo że rośnie. Człowiek dorosły musi zjadać białka więcej, ponieważ białko, które zjada
nie jest tak wartościowe jak białko mleka kobiecego.
Najbardziej zbliżony skład mają białka zawarte w żółtku jaj kurzych, ale nie w żółtkach jaj
fermowych. Również szpik wołowy ma w 100 gramach aż 822 kcal, 3,2 grama najbardziej
wartościowego białka i 90% tłuszczu. Na 1 gram białka przypada aż 28 gramów tłuszczu. Grecki
lekarz Galen ponad 2000 lat temu napisał: „Szpik jest to pożywienie dla człowieka najdoskonalej
wypracowane przez naturę.” Wiedzieli o tym również autorzy Biblii, którzy napisali, że gdy ludzie
sami zbudują Królestwo Boże na Ziemi, to Pan Zastępów odwiedzi Ziemię i „zaprosi ludzi na
ucztę z wina czerwonego i z tłustości ze szpikiem i przekaże im tajemnicę życia wiecznego”.
Wiedza potrzebna do zbudowania Królestwa Bożego na Ziemi zrodziła się w Polsce i
budowa tegoż Królestwa już się rozpoczęła tylko od dołu, bowiem uczeni i rządzący nie mogą tej
wiedzy zrozumieć.
Ponad 2 miliony ludzi, głównie w Polsce, stosuje już Żywienie Optymalne. Nie tylko odzyskali
zdrowie, ale z niewolników stali się Ludźmi. A właśnie Ludzie, a nie niewolnicy są zdolni do
zbudowania tego, co na Ziemi ma być zbudowane. Niewolnikom, którzy oddają władzę nad sobą
również niewolnikom, tyle, że sprytnym, okrutnym i bezwzględnym dotychczas nie udało się
Królestwa Bożego zbudować i nie może się udać dopóki nie zamienią swoich umysłów
niewolniczych na umysły Ludzkie. A można to z tylko przez stosowanie Żywienia Optymalnego.
Innej drogi nie było, nie ma i nie będzie.


Dziesięć przykazań dla rozpoczynających Żywienie Optymalne:
1. Zjadaj tyle na ile masz ochotę, nie więcej!
2. Staraj się zjadać produkty zawierające białko najwyższej wartości biologicznej, czyli
najbardziej zbliżone do składu i potrzeb twojego organizmu.
3. Zachowuj proporcje między głównymi składnikami odżywczymi: białkiem, tłuszczem i
węglowodanami — 1:3-5:1 (jeśli spożywane białka są najwyższej jakości) i 1:3-5:0,8 (gdy
białka są mniej wartościowe).
4. Przyrządzaj potrawy proste, ale maksymalnie „strawione” przed ich zjedzeniem przy
pomocy szeroko pojętej obróbki kulinarnej.
5. Pić należy tyle, na ile człowiek ma ochotę, ale nie więcej
U otyłych reagujących na stres żarłocznością po 2-3 miesiącach, jeśli nie chudną, można
ograniczyć ilość wypijanych płynów, aby zmusić organizm do wytwarzania wody z wodoru
znajdującego się w tłuszczach, czyli do spalania własnego tłuszczu. Wielbłąd tłusty może
długo nie pić. Z człowiekiem jest tak samo. Płyny do picia powinny być bez cukru. Gdy
zawierają cukier należy go uwzględnić w ogólnym dobowym spożyciu węglowodanów.
6. Nie trzeba liczyć kalorii. Wystarczy jeść tłusto, pamiętać o węglowodanach reszty
dopilnuje twój organizm.
7. Życie bez ruchu nie jest życiem. Trzeba się ruszać. Większy wysiłek po 1 godzinie, 3-4 razy
w tygodniu. Najprościej jest biegać lub jeździć na rowerze. Ćwiczone mięśnie dostarczają
energii „elektrycznej” niezbędnej dla zdrowej czynności mózgu i najlepszej pracy serca.
8. Na wszystkim można i trzeba oszczędzać, ale nie można oszczędzać na jedzeniu Na razie,
dzięki tak zwanej nauce, żywność dla optymalnych jest tańsza niż żywność przy innych
modelach żywienia i jej nie brakuje. Nie należy „kupować produktów”, trzeba kupować
białko i tłuszcz, ale kupować je tanio.
9. Nie wolno „łamać” własnej diety. W podróży, na urlopie w sanatorium czy szpitalu trzeba
mieć swoje naturalne jedzenie. Dla Optymalnych nie jest to uciążliwe, do sanatoriów nie
jeżdżą, bo są zdrowi, a do szpitala trafiają kilkadziesiąt razy rzadziej niż inni, głównie z
powodu wypadków i urazów, które też u nich występują znacznie rzadziej, niż u innych.
10. Nie należy się głodzić, ani pościć. U otyłych, reagujących na stres żarłocznością, gdy nie
ubywają na wadze jeden dzień postu w tygodniu może zapoczątkować spalanie własnego
tłuszczu i spadek wagi. U optymalnych krótki post nie powoduje żadnych szkód, gdyż
przemiana materii i wykorzystywane składniki budulcowe i energetyczne są takie same i
występują w takich samych proporcjach przy normalnym odżywianiu jak i w poście.

 

fragment książki: KRÓTKA INSTRUKCJA OBSŁUGI CZŁOWIEKA – dr Jan Kwaśniewski.